Halaman

Google+ Badge

Jumaat, 27 Julai 2012

berbuka puasa di restoran nelayan@ taman tasik titiwangsa

24 julai bersamaan 4 ramadan baru ni, kami brbuka di restoran nelayan,tak rancang
 pon sbnrnya,,,,last mnute jer planning brbuka kt luar. kami mkn secara ala carte..nk buffet sesak sgt org..order chinnese seafood,..siakap 3 rasa,udang masak butter,mix vege,ayam masak gajus...jus2 buah2 an dan sedikit buah2 an potong..mknnnya sdp jga..ada stim bot ctu..dh pernah try sblm ni.boleh la tahan rasanya..harga mknnnya sederhana mahal..tp cmpur gov tax dan service charg..hrga dh up le ckit...sayangnya xde pics nk dikongsi..pic yg diambil jd blur...amatur yg ambil.disini juga terserempak dgn pelakon veteren feberet aku,datuk aziz sattar,sayangnya x smpt nk ambik pic..nmpk sihat dah pak ajis,sblm ni dgr sakit dan masuk hospital.....

seminggu ramadan

Pejam celik dah masuk hari ke 7 kita berpuasa,cepat sungguh masa berlalu,teringat zaman kanak2 dulu,nak tggu dr  pagi ke petang nak menghabiskan satu hari puasa,amat lama dirasakan,.betulkah dunia Allah swt telah singkatkan masa kerana menghampiri hujungnya atau petanda akhir nya zaman ni..seram pula bila memikirkan,dgn amal ibadat yg tak byk mana,apalah yg ada utk dibawa ke sana nnti..
 Seperti biasa rutin harian berjalan seperti biasa,uruskan rumahtangga dgn kerja yg tak pernah abis,sesekali dapat juga curi masa utk tidur siang,bila si kecik  dan abgnya tidur..memang memenatkan nak melayan ank2 kecil bila di bulan puasa,mcm2 karenah yg mereka buat,utk menguji kesabaran kita,mungkin ujin drNya.nk mengdouble pahala kita.huhu sbar je lah..

 Untuk persiapan syawal yg akan dtg,seperti  biasa baju2 raya utk ank2 sudah kami belikan,.tema biru utk baju melayu ank2 dan suami (belum beli lg) serta sepasang baju kurung biru utk aku.walaupon warna biru,tp kaler utk ank2 yg dh besar tidak boleh serupa segan pula katanya utk sedondon abang dan adik jd sorang kaler biru laut dan sorang lg biru turquoise..bdk2 skrg dh pandai memilih2,mcm2 hal layan je lah..tak dilayan pening lak dgn karenah mereka.

 Tahun ni boss( en hubby ) cakap biskut raya x payah buat,maklum la memikirkan si kecik makin byk ragmnya skrg,susah juga aku nk fokus buat kuih raya nnti,.tp tgk juga keadaan,kalau rajin mgkin aku akan buat juga sejenis dua biskut nnti,.kalau nk tempah pon dh lambat rasanya dh skrg ni..order sudah ditutup.Mungkin beli siap je nnti,byk tempat org jual biskut2,,dan kuih2 raya tradisional di KL ni,tunjuk je nnti.hehe sedikit coretan merapu dr aku..nak tulis panjang2 si adib bam dah mula start enjin tu,,,nk nngis da.

Isnin, 23 Julai 2012

MURTABAK PAK DIN @ PASAR KERAMAT

Salam semua..murtabak ni menu berbuka smlm...tgk kt JJCM tv3,terliur lak rsa..terus suruh en hubby pg beli..rpa2  bkn aku sorang je yg terliur punya la ramai org beratur nk beli penangan JJCM ler ni...dkt sejam tggu baru dpt turn order..harga tak mhal rm2 je sekeping,..saiznya cute jer,,rasa boleh  le aku bg 3 dr 5 bintang...biasa je...tgk iqram dinzly buat cam sedap jer..huhu propa jer lebih rancangan JJCM ni...

Ahad, 22 Julai 2012

dessert @ manisan di bulan ramadan

bingka crackers
kuih lapis
sago gula melaka
Ini adalah antar dessert2 favorite aku bila berbuka,kdg2 aku buat sndiri,tp selalunya beli je,byk lg sebenornya dessert faberet aku contoh mcm bubur dan pelbagai pengat,tepung pelita,lompat tikam,bingka,.kalau kuih muih berinti savoury jd faberet ank2 lak mcm karipap,popia dan murtabak..tahun ni azamnya nk kurangkan makanan manis2 ni,maklum le dah usia makin ke ptg ni,penyakit pon xsegan silu le nk bertandang...tapi dpt ke aku melaksanakan azam yg satu ni,..hehe..entah le..

Sabtu, 21 Julai 2012

menu sahur pertama ramadan

Alhamdulilah hr ni umat islam dh mula berpuasa...pagi td menu sahur ringkas sahaja...aku masak nasi putih,goreng ayam segera ayamas dan buat telur mata goreng kicap,teh o dan kurma....sebetulnya plan smlm nk buat rendang ayam,xjd ler plak,disebabkan kepenatan  kerana trperangkap dlm jem dan hujan lbt masa nk blik dr tesco smlm..
 mjur le dpt jga beli bju2 melayu utk ank2..Penat tp berbaloi le jga..ni je le n3 utk hr ni...penat puasa tgn pon penat jga..hehe.

Jumaat, 20 Julai 2012

BIRTHDAY ,ARWAH IBUKU DAN MENJELANGNYA RAMADAN..

Lama dh update blog,kesibukan dgn ank2 dan mslh line tenet jd halangan aku nk menulis...semalam 19 julai 2012,genap usiaku 36 tahun.jutaan terima kasih kepada arwah ibu yg melahirkan aku ke dunia ini..al fatihah utk arwah ibuku wan nengah bt wan ismail,..semoga Allah swt mengampuni segala dosa mak dan menempatkan mak dikalangan para salihin.aminn..
 Mengenai bday aku smlm,xde la sambutan beria sgt pon,cuma kami 1 family keluar dinner je..mkn kt restoren said ali di seri rampai setapak..order thai seafood,sate dan jus buah2an..lp lak nk amik pics smlm,kalo tak leh wt review mknn kt ctu,.boleh tahan sdp juga...lain kali le plak pg kt ctu amik pics.
 Esok 21 julai 2012 bersamaan 1 ramadan 1433h,brmkna kita semua yg muslim akan mula berpuasa,..time2 mcm ni ingatan kt arwah mak yg kembali pdNya pd tgal 20 nov 2010 makin terasa,rindunya kt arwah mak..arwah mak akn mula sibuk but persiapan utk smbut ramadan,.maklum la nk penuhi selera ank2,yg punya mcm2 selera,..teringat2 sedapnya masakan2 arwah mak,nsi ulam,kuih muih tradisional,.hatta sambal belacan yg arwah mak buat pon xde sape blh lawan lg sdpnya,bg aku..bila dh kehilangannya barulah kita,merindui dan menyedari pentingnya mereka pd kita..
 Bg aku pula dgn ank2 yg gemar mknn fast food,tentu la ayam goreng ala kfc jd pilihan kalau time bersahur,..makanan yg tak menyihatkan,tp nk buat cmne ye,sudah selera mrk..thn ni kna amalkan minum horlicks utk sahur,bg tenaga utk berpuasa..ho ho ho..ribena atau jus utk berbuka,..kna elakkan teh,kopi dan nescafe kerana kafein menyebabkan cecair keluar berlebihan dr badan dan.sbbkan kita dahaga semasa berpuasa..ni tips2 yg aku dgr dr pakar2 pemakanan..juga lebihkan makan buah2an dan sayur2 an.. dan fiber.

Isnin, 16 Julai 2012

FENOMENA RESTOREN TOMYAM

lama gak rasa x update blog kesayanganku ini,keyboard rosak plak,trpksa gna galaxy tab...betul2 x selesa rsa nk taip ngan cara touch2 screen ni...agk ketinggalan zaman aku ni,suka gaya lama,,,,hehe,.
 hari ni nk merapu bab tajuk ni,...ya aku tau semua org suka mkn thai seafood ni,berlambak2 restoren cengini kt seluruh tmpt dan daerah kt m'sia,.kerana permintaan yg tggi,kedai mkn tomyum tumbuh bgai cndawan lps hujan...
 kt sekitar kg baru,keramat,,dh umpama syurga restoren2 ni,,,aku pernah jga la cuba mkn disitu,.yg aku nk komen,tomyum yg di order byk bawang,daun limau purut...isi seafoodnya blh dikira,,,bknnya tomyum seafood nmanya,leh boh nma tomyum bawang,,,amik kesempatan betul...mknn lain pon indh nma dr rsa,..lum jmpa lg la,restoren thai seafood yg bnar2 mnepati taste aku,,,klu ada nnti nk gk wt review,...
 yg menyesakkan mata dgn byknya restoren cmni,makin byk le org2 dr selatan thai kja kt sni..ya,ini peluang mereka cari rezeki,tp bgaimna dgn org tmpatan yg tiada pekerjaan??.....

Khamis, 12 Julai 2012

SABA RESTAURANT @ JALAN JELATEK

nasi mendy ayam
hanith lamb@ kambing panggang berempah
sebenarnya ada byk lg yg kami order,tp ni je antara smpt snap,.sedap juga nasi mendy nya,.ayam dan kambing pun sdp isinya,lembut je.org arab memang pakar masak lamb ye..cuma sayang  x dpt cuba sbrg dessert,sbb not available dh..huhu,..mengenai harga,bg aku x brp mahal utk spggan nasi mendy half( separuh ayam) harga cuma rm20,.saiz ni cukup utk 3-4 org mkn..berbaloi la..

Selasa, 10 Julai 2012

JOMBALI @ carrefour wangsa maju

nasi lemak ayam
nasi kebuli
nasi goreng ayam
Dah lama aku ushar resoren ni,tiap kali sggah di care4,memang aku akan perhatikan je,sbb restoren ni sentiasa dipenuhi pengunjung,.sdp sgt ke makanannya,curious jugak aku,hehe..2-3 hr lps kami try ler mkn kt sni.bagi aku nasi lemak nya boleh tahan sdp,dgn sambalnya,nasi kebuli ni en hubby yg order,aku pernah dgr jr,x pernah mkn nasi ni,rsanya lebi kurang nasi hujan panas je,biasa2 je,..nasi goreng ayam ni,anak aku punya,,yang ni x brp sdp bg aku,mcm nasi gorengnya di guna rencah sambal nasi lemak td jer,,ank aku mkn pon x abis,..ada satu dessert yg aku order,sago gula melaka,yg ni memang sdp,harganya rm6.90 satu.
 Bagi aku harga makanan kt sini,agk mahal dan makanannya pulak,biasa2 je,mungkin saiz hidangannya yg agak besr,tp servis ok la,cpt je hidangan dtg lps oder,ada lak loceng di atas setiap meja,utk pggil waiter bila2 masa kita nak.

Selasa, 3 Julai 2012

puisi untukmu..

Hari ni nak berkongsi sebuah puisi menarik yg diambil dr sebuah mjlh,puisi dlm bahasa inggeris dgn trjemahannya sekali.
   
** your words,your dreams and your thoughts have the power to create conditions in your life **
** what you speak about,you can bring about**
**if you keep saying you can't stand your job,you might lose your job**
** if you keep saying you can't stand your body,your body can become sick**

*** watch your thougths
***they become words
***watch your words
 **they become actions**
** watch your actions
**they become habits**
**watch your habits
**they become character**
** watch your character
**for it becomes your destiny***

kata2,impian dan pemikiranmu adalah kuasa utk membina hidupmu,
jika kamu sering merungut tidak tahan dgn kerja,kamu akan kehilangannya
jika kamu sering berkata,kamu sudah letih,tubuhmu akan sakit.
awas dgn pemikirannmu,ia akan menjadi kata2.
awas kata2 mu,ia akan menjadi tindakan,
awas tindakanmu ia akan menjadi tabiat,
awas tabiatmu,ia akan menjadi perilaku,
awas perilakumu, kelak kekal menjadi takdir ***

Isnin, 2 Julai 2012

TAT NASI AYAM,...bukan sekadar nasi ayam.

chicken chop
nasi ayam kampung

 chicken grill


Restoren Tat Nasi Ayam ini teletak di Taman Seri Rampai ,Setapak,.landmark berhampirannya adalah  bangunan ibu pejabat BIODEX.Kawasan sekitarnya mempunyai byk kedai makan popular antaranya Wahab cendol yg femes tu,restoren Mr Tan Kopitiam muslim,disini juga terdapat warung char kuew teow Botak,yg pernah msuk JJCM tv3.
Nasi ayam di kedai Tat nasi ayam, ini bg aku sedaplah juga,sup ayamnya agak pekat dan ayam kampung gorengnya lembut je,.harga bg sepinggan nasi ayam kg adalah rm8.00 dan rm5 bg nasi ayam biasa.Kalau nak nasi ayam lebih dgn lauknya jga lebih boleh order nasi ayam special berharga rm8.00. Di sini bukan hanya nasi ayam dijual,terdpt pelbagai menu masakan barat mcm pics di atas,.bg ank2 aku yg gemar western food ni,sedap chicken chop dan grilled chop disini,saiz chicken nya pon agak besar.dgn harga rm9.90 sepinggan,aku rasa amat berbaloi,sedap dan agk murah.Coleslownya paling aku suka,sedap dan fresh, Di sini juga ada menjual sate dan burger bakar rawang.