Halaman

Google+ Badge

Khamis, 14 Jun 2012

aku supermommy

susah juga untuk aku memulakan ceritera bab yg satu ni,..jawatan yg aku sandang sejak hampir 15 tahun yang lalu...kisah seorang suri rumah yg sering dipandang serong oleh sesetengah org,.maklumla kerja yg tak glamer,.buat kerja2 remeh,tp belum tentu semua org  mmpu buat    betul ke? Time paling sedih bila pulang ke kampung,.keluarga trdekat pon akan pn sinis melihat kita, maklum le xde pendapatan sendiri,sedihnya rasa.
         Jadual harian bermula seawal jam 6 pagi,.celik je mata..usai solat subuh,mula menyiapkan sarapan utk suami dan anak2..kemudian siapkan pakaian utk mereka,.setelah suami dan ank2 ke sekolah,mulalah kerja mengemas rumah,membasuh kain dsbnya,kerja2 ni dilakukan sambil melayan karenah ank2 yg masih kecil,.chalengging gak ni,.ssbb itulah housewife ni layak digelar supermom,.kerja rumah 100% buat sndiri,xde bibik yg tolong buat ya..masa ni juga kerja2 memasak msti dibuat.kalau tak tak menyantap le ank2
          Selesai memasak,.ank2 yg masih kecil mstilah disiapkan mandi dan berpakaian,.( ank2 kecil msti sentiasa dlm keadaan bersih bg menjamin tahap kesihatannya terjaga,)bg ibu2 yg ada ank2 bawah 2 thn,pastikan tangan mestilah dicuci bersih slpa keluar dr tandas dan juga slps selesai memasak,bg yg cekap kerja2 memasak sambil menguruskan ank2 boleh dilakukan dalam masa 2 jam @ kurang,.yg kerja slow @ lembab,mungkin ambik masa lebih sdkit,.bg aku 2 jam amat mengcukupi.hehe...
      semua2 kerja rumah akan perlu dilakukan berulangkali terutama mengemas,maklum dgn ank2 masih kecil keadaan bersepah2 kerap berlaku,.penat memang xyah cakap la,tggu time tido malam baru blh betul2 rest rasanya,.Bak kata org,bukan kata aku ya, kerja sebagai suri rumah 24 jam sehari dan 7 hari seminggu,xde cuti2nya,tanpa kwsp,tanpa lain2 elaun,melainkan elaun yg suami bg seikhlas hati dia la,banyak mana  Beruntung bagi housewife yg ada suami yg prihatin sanggup membantu meringankan beban,tlg jaga ank2 atau membantu kerja2 rumah bila berkelapangan,boleh rest sikit ya,
      Bila tiba hujung minggu,salah ke kalau para housewife ni minta suami bawa jln2,kalau time xde duit pon cukup le sekadar window shopping@ kunjungi mana2 theme park@ waterpark,utk rehat2kan minda,gembirakan ank2 sikit..ada gak spesis yg berkira kalau bab nk happy kan isteri dan ank2 mujur le hubby aku x macam tu,.hehe..
  Impian aku ,satu hari nnti bila baby dh besar,aku ingin meletakan jawatan housewife,masa tu aku cari le bibik ganti wt kja2 rumah hehe,.aku ingin cari pekerjaan yg sesuai dgn minat aku berkaitan dengan bidang makanan@ atau ada modal ingin memulakan bisnes sendiri,.moga Allah swt,kabulkan suatu hari nnti,.Berangan sambil tangan ligat menyapu sampah,.adoyai,tak abis2 lg kja rumah ni rupanya,..skjp lg ank2 akan pulang dr sklh,.kna la hidangkan makanan pulak utk mereka,..huhu..bila la boleh rest ni..
  
    

9 ulasan:

  1. sis...housewife keje yg mulia tau..plz jgn amik hti dgn yg lain2 tu...QH pula brangan2 nk jd housewife...leh bblog 25 jam...hahaha...

    psl BM tu..QH beli kt JJ aje..hrga pon bleh thn Elba RM300++...g cri yer lps ni...hihi

    BalasPadam
  2. tq,qh..nnti leh cr breadmaker tu,kt jj ye,xpe ada dkt umah je,..psal luahan hati kt atas tu,sje suka2..nk luah kt sape lg ya..hehe

    BalasPadam
  3. Pewittt...dh ada blog, singgahla blog ina gk!

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq ina,..ok nnti mak andak follow u k..

      Padam
  4. Mul2 tulis blog...Lama2 boleh tulis buku pulak..happy writing. ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    2. sori wan,x perasan gbr td,g jengah blog,baru tau ni wan,..cmne nk follow blog wan ya?..

      Padam
    3. hehehh .. x buat features yg utk follow tu, tujuan asalnya utk buat kenangan anak2 bila dorg dah besar nanti je. Bestkan tulis blog ... during free time boleh senyum sorang2 bila baca.

      Padam
  5. oo ya ka,ptut la x boleh,..aha best juga menulis ni,cma menulis trburu2 je,kejar masa ni,mklum la ada baby,.bila cek balik byk lak salah ejaan,nk edit malas lak,..x pa la,.boleh wt kenangan.mcm baru bljr masuk sklh,..hehe

    BalasPadam